MOM Hyperspektrális és Sense & Avoid

MOM Hyperspektrális és Sense & Avoid geodéziai képalkotó eszköz

A MOM Sensors ezen fejlesztése egy olyan környezetének illetve a Föld domborzatának változását érzékelő, biztonságos haladást elősegítő eszköz mely képes az akadályok felismerésével a hordozó eszköz haladását kontrollálni, továbbá a legpontosabb hyperspektrális képek elkészítése érdekében a domborzat változását követve a megfelelő magasságokat tartan a légi képkészítés során.

Korábban műholdakról vizsgálták ilyen eszközökkel, hogy mi található a talajszint alatt, de az pontatlan bizonyult. A kamerákkal kapcsolatos technológiák fejlődésének hála, UAV (drón robotrepülőkön) immáron sokkal részletesebb és nagyobb felbontású térképeket lehet készíteni.

Sense & Avoid elkerülő részrendszer

A mai UAV rendszerek nem képesek maguktól kikerülni az útjukba eső akadályokat, legyen az mozgó, vagy álló objektum. Ez óriási probléma, ha a pilóta nélküli járműveket a hétköznapi légi forgalomba szeretnénk biztonságosan integrálni.

Az S&A irányító rendszer segítséget nyújt a hyperspektrális felvételek tökéletesítéséhez szükséges domborzati távolságtartás irányításában úgy, hogy a felvételek elkészítése során a gép és föld távolsága állandó legyen továbbá segít majd elkerülni a hordozó eszközhöz veszélyesen közel kerülő objektumokat is.

A rendszer ötvözné a kereskedelmi légi közlekedésben erre elterjedt részrendszer a GPWS (Ground Proximity Warning System, vagy másként TAWS Terrain Avoidance Warning System), egy leegyszerűsített formáját, mely általában radarjelekkel és GPS adatokkal dolgozik, és veszély esetén figyelmeztetést küld az egyre elterjedtebb és hatékonyabb LIDAR, infra- és látható fény tartományába eső fény érzékelésére alkalmas kamerákkal.